Karakteristike pasmine Tosa Inu

Tosa inu je krupan pas, kratke dlake, mišićava tijela, porijeklom iz Japana. Poznat je još kao japanski mastif, japanski borbeni pas kao i „Tosa Touken“ ili „Tosa Tôken“ što doslovno znači „borbeni pas“.

Bez dvojbe, Tosa je jedna od najfascinantnijih pasmina, ali je manje poznata većem broju ljudi. Može se reći da zbog toga nije shvaćena pomalo kao i kultura iz koje potječu. Pa tako u njihovom karakteru možemo vidjeti odraz japanske kulture i mentaliteta.

Tosa, Tosa Inu, Tosa Ken, Tosa Tôken, Tosa Touken, Japanski mastif, Sumo Ken, Japanski borbeni pas – sve su to nazivi za Tosu, pasminu ne tako duge povijesti, ali jako zanimljive. Nastala je križanjem s autohtonom japanskom pasminom Shikoku Inu (općeg naziva Nihon Inu, što znači japanski pas) koja se koristila za lov na divlje svinje, a naziv je dobila po najmanjem japanskom otoku, Shikoku, na kojem je uzgajana. Tosa Inu je ime dobila isto po području gdje je uzgajana, po staroj provinciji Tosa, danas poznata kao Kochi provincija dok sufiks „Inu“ ili „Ken“ u prijevodu znači „pas“.

Opći izgled

Tijelo: Tosa inu su veliki i masivni psi impresivnog izgleda. Imaju ravna i horizontalna leđa s višim kukovima, širokih i mišićavih slabina s blago zaobljenim sapima. Tijelo mu nije potpuno kvadratično (nešto je duži nego mu je visina u grebenu. Rep je jak odnosno deblji u korijenu i postupno se sužava prema vrhu. Visoko je postavljen i dodiruje potkoljenicu. Prsa su duboka, rebra umjereno izražena, a trbuh se jasno ističe. Noge su ravne, koljena i zglobovi pod umjerenim kutevima. Tose imaju zbijene šape sa skupljenim prstima i čvrstim jastučićima. Vrat je mišićav i ima labave kože, ali ne pretjerano.

Glava: ima široku glavu i izražen stop. Njuška je četvrtasta i srednje dužine s ravnim crnim nosom. Uši su visoko postavljene, srednje veličine i tanke (uzimajući u obzir ostalu kožu na tijelu), „V“ oblika i padaju na obraze. Oči su relativno male, tamnosmeđe, zagasite boje i imaju dostojanstven izraz. Čeljust je široka i snažna. Usne su mu čvrste i debele, nešto tamnije. Snažna vilica s jakim zubima i posebno snažnim očnjacima. Imaju škarasto zubalo.

Visina: Tosa Inu pas bi morao imati najmanje 61cm u grebenu dok je za ženke minimalna visina u grebenu 55cm. Nije određena maksimalna visina pa se obično ove visine znatno premašuju.

Težina: nije određena, postoje znatne varijacije u masi.

Dlaka: imaju kratku dlaku, koja je čvrsta i gusta.

Boja: Većinom se Tosu može vidjeti u jednolično crvenoj boji (svjetlije ili tamnije nijanse crvene). Puno rjeđe se mogu vidjeti pješčana, tigrasta, smeđa ili crna Tosa, kao i crna s crvenim mrljama. Bijele oznake su dozvoljene na prsima, prstima, vrhu repa. Nos je uvijek crn, oči su tamne i poželjno je da su nokti crni.

Temperament

Karakter: Tose su vrlo samouvjereni, strpljivi, uravnoteženi, inteligentni i tihi psi. Rijetko su uznemireni osim ako osjećaju da im je obitelj ugrožena ili kod dolaska nepoželjnih posjetitelja, a posebno kada nema njihovih ljudi. Izvrsni su čuvari, s urođenim instinktom da brane svoju obitelj i teritorij. Iznimno su hrabri. Obično rijetko laju. Jako je privržen svojim ljudima i voli biti dodirivan. Tose obično ne sline ili jako malo.

Socijalizacija: Tosi je najvažnija obitelj kojoj pripada. Nije im stalo do stranaca. Štoviše, suzdržani su i oprezni prema strancima, ali prihvate ih kada im vlasnik kaže da je u redu. Prijateljski pristupaju prijateljima i obitelji. U pravilu su dobri s djecom jer je njihova tolerancija visoka. Mužjaci mogu biti posebno dominantni prema istom spolu pa se preporuča da ih se drži podalje od ratobornih pasa. Ako su napadnuti, neće se ustručavati od sukoba, a s obzirom na njihovu veličinu i snagu obično završi u njihovu korist. S mačkama i drugim ljubimcima možete očekivati malo ili nikakve probleme, posebno ako je pas dobro socijaliziran.

Briga o psu

Njega: njega dlake je vrlo jednostavna. Dlaku je dovoljno tjedno iščetkati, a nokte skratiti ako je potrebno. U vrijeme linjanja, najbolje je koristiti gumenu četku ili gumenu rukavicu kako bi uklonili mrtve i otpale dlake. Psu koristi mekano mjesto za odmor. Tako se mogu izbjeći pomalo ružni žuljevi na mjestima pritiska tijela o tlo (kao na laktovima).

Odgoj: odgoj ovih pasa mora biti uravnotežen, dosljedan uz puno ljubavi. Osjetljivi su na intonaciju glasa. Ako Vam je pas pokoran, kažnjavanje i vikanje su prekomjerni. Ipak, ovo nije pas za svakoga. Pas treba vlasnika koji njime može mentalno vladati. Psa treba naučiti da ne vuče povodac dok je još štene i treba posvetiti dosta vremena dobroj socijalizaciji.

Aktivnost: u dobro ograđenom prostoru, djelomično se pas može brinuti o svojoj fizičkoj aktivnosti. Povremeno ga treba izvesti na druga mjesta gdje će doživjeti drugačija iskustva, kao npr. plaža, šuma, livada, jezero… Obično je Tosi dovoljna prosječna aktivnost. Nisu zagrijani za igre loptom i slične igre. Tihi su u kući.

Namjena: ovi psi su najbolji kao obiteljski psi, za obitelj s kojom će živjeti, uz dovoljno prostora u kući i izvan nje.